Вівторок, 17.10.2017
Судилківська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Меню сайту
ТОР-5 новин
«Моя співуча пір’їнка»
Тиждень біології у школі
ТВОРЧИЙ ЗВІТ УЧИТЕЛІВ МАТЕМАТИКИ ТА ФІЗИКИ
Колективний договір
День цивільного захисту у школі
Корисні лінки
Шепетівський райво
ХОІППО
Освітній портал Хмельниччини
Обласні олімпіади
ХОЦНТТУМ
УЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Острів знань
Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика
Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сьогодні нас відвідали
Головна » 2014 » Січень » 16 » Правильно харчуйтеся в холодну пору року
14:56
Правильно харчуйтеся в холодну пору року
Щорічне випробування холодами для нашого середньостатистичного жителя - ситуація, загалом-то, звична. Однак переносять наші співвітчизники цей період дуже по-різному. За статистикою, сонливість і занепад сил в цей час року стають супутниками, принаймні, 30 відсотків жителів і тільки 34 відсотки особливого дискомфорту не відчувають.

Дійсно, режим роботи організму людини в теплу і холодну пори року істотно відрізняється. Організм жителів середньої смуги змушений перед кожним сезоном перебудовуватися, що, звичайно, не проходить безслідно – він відчуває стрес.
Особливо важливим у цьому зв'язку стає режим і якість харчування. Дієтологи стверджують, що люди починають споживати на 6-7% більше їжі, ніж в теплий період року.

СКІЛЬКИ ТРЕБА ЇСТИ?
Поширена думка, що збільшення калорійності раціону нормально для зимового періоду - так організм отримує енергію для боротьби з холодом і простудними захворюваннями. Однак такий раціон укупі з характерним для цього часу одночасним браком рухової активності може дуже несприятливо позначатися на стані здоров'я, зокрема на роботі печінки. Ситуація посилюється в період тривалих новорічних свят, коли до всього вище переліченого приєднується вживання алкоголю, причому часто в досить значних дозах.
У результаті такого способу життя істотно збільшується ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Ця хвороба вже на ранніх стадіях знижує стійкість організму до фізичних, кліматичних і інтелектуальних навантажень, призводить до зростання онкологічних і серцево-судинних захворювань, погіршує якість життя в цілому. А надалі НАЖХП може стати причиною фіброзу печінки і цукрового діабету.

ЩО ТРЕБА ЇСТИ?
Скорегуємо харчування в період холодів. Ось кілька простих порад.
Жирне м'ясо краще замінювати пісним (курятиною, індичкою, телятиною, яловичиною), причому для поліпшення травлення необхідно поєднувати його з традиційними приправами - гірчицею, хріном, часником. Не забувайте про це!
Овочі краще вибирати сезонні - в них міститься більше вітамінів, мінералів і мікроелементів. У холодну пору року це гарбуз, капуста, морква, буряк, редька і топінамбур. З цих овочів прекрасно виходять салати, які замість жирного майонезу краще заправляти рослинною нерафінованою олією з лимонним соком або винним оцтом, нежирною сметаною, бринзою. Не забудьте про квашену капусту та солоні огірки і помідори, згадайте про банки приготованих про запас овочевих салатів, які зберігаються на балконах. Згадали? Пустіть їх у справу!
Якщо дуже хочеться побалувати себе солодким, то краще віддати перевагу фруктам і сухофруктам: бананам, інжиру, куразі, фінікам, родзинкам, чорносливу, свіжим фруктовим десертам.
Варто звернути увагу і на частоту прийому їжі. Щоб не повніти, харчуватися потрібно 5-6 разів на день маленькими порціями, контролюючи при цьому калорійність раціону, яка за відсутності великих фізичних навантажень повинна бути близько 2000 ккал на добу.
Ще один незамінний елемент живлення, який особливо необхідний в холодну пору року - вітамін Р або поліненасичені жирні кислоти. Поліненасичені жирні кислоти в складі есенціальних фосфоліпідів - основні структурні елементи клітинних мембран. Саме вони і забезпечують стійкість організму до холоду. Ці речовини також особливо необхідні для забезпечення нормального обміну речовин, активного імунітету і боротьби з інфекціями. В умовах інтенсивного життя запас в організмі незамінних мікроелементів, вітамінів і есенціальних фосфоліпідів швидко вичерпується. Поповнити цей резерв ми можемо тільки з їжі - бобових, горіхів, насіння, нерафінованої рослинної олії і морської риби. Від них же ми і швидко потовстіємо - вони занадто калорійні. Вихід? Він є: можна приймати спеціальні гепатопротектори, які містять есенціальні фосфоліпіди високого очищення з бобів сої, але при цьому позбавлені зайвої жирового навантаження.
У холодну пору року штучні джерела опалення сильно сушать шкіру, провокуючи її передчасне старіння. Щоб уникнути зневоднення, краще пити чисту або мінеральну воду, чай, компоти і морси. А улюблені «газіровки» залиште «на потім»...
Плин холодних місяців не стане проблемою, якщо засвоїти корисні гастрономічні звички, адже правильне харчування в кілька разів перевищує вплив лікарських препаратів. Погодьтеся: краще смачно поїсти, ніж ковтати ліки!
Категорія: Охорона праці та БЖД | Переглядів: 270 | Додав: Natalika | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Форма входу
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Категорії розділу
Олімпіади, МАН [28]
Мистецтво [13]
ДПА [5]
ЗНО [22]
Свята [36]
Конкурси [38]
Анонси [5]
Акції [26]
Вчителям [9]
Батькам [11]
Гуртки [11]
Офіційно [110]
Стежинами майстерності [13]
Назустріч першокласнику [1]
Охорона праці та БЖД [47]
Екскурсії [5]
Психологічна служба [18]
Бібліотека [23]
200-річчя від дня народження Кобзаря [10]
Архів записів
Copyright Судилківська ЗОШ І-ІІІ ступенів © 2017
Безкоштовний хостинг uCoz